Terenul Romexpo trece gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ: Proiectul a fost amendat: 40 de ani – termen maxim pentru realizarea proiectelor de dezvoltare urbană

Terenul Romexpo trece gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ: Proiectul a fost amendat: 40 de ani – termen maxim pentru realizarea proiectelor de dezvoltare urbană
Au fost înregistrate 81 de voturi „pentru”, 38 „contra” şi 2 abţineri.
Senatorii USR au votat împotriva adoptării acestei legi, actul normativ fiind susţinut de PNL, PSD şi UDMR. Senatorii AUR, deşi nu s-au pronunţat în timpul dezbaterilor în plen, au votat împotrivă.
Pe 31 martie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ a terenurilor proprietate privată a statului aflate, până la data intrării în vigoare a actului normativ, în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate.
Actul normativ modifică şi completează Legea camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, fiind vizată pentru transfer o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.
Potrivit unui amendament adoptat în Comisiile economică şi juridică ale Senatului şi însuşite de plen, legea a fost completată în sensul în care terenurile menţionate se transmit cu titlu gratuit în proprietatea CCIR în scopul „desfăşurării exclusiv a activităţii specifice cu caracter de continuitate şi al realizării, în termen de maxim 40 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate, de proiecte de dezvoltare urbană durabilă pe terenurile respective, menite să susţină mediul de afaceri”.
Amendamentul este justificat, în raportul comisiilor de specialitate, prin faptul că reprezintă „un remediu legislativ” şi o „garanţie suplimentară cerută pentru transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor”.
Alt amendament adoptat prevede că „Guvernul României, la iniţiativa Secretariatului General al Guvernului, verifică îndeplinirea condiţiilor legale şi adoptă hotărârea prin care se transmite cu titlu gratuit dreptul de proprietate asupra terenurilor”.
Terenurile menţionate nu pot fi „vândute, donate, aduse ca aport la capitalul social al unei societăţi comerciale sau date în plată pentru stingerea unor obligaţii şi nu pot fi ipotecate timp de 49 de ani de la data dobândirii, iar destinaţia terenurilor nu poate fi schimbată în acelaşi termen, sub sancţiunea nulităţii absolute a actelor juridice de înstrăinare, de ipotecare sau de schimbare a destinaţiei terenurilor”.
Legea pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România 335/2007 va fi reexaminată şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz
Context
Pe scurt, în 2017, dezvoltatorul Iulius, deținut de omul de afaceri Iulian Dascălu, împreună cu sud-africanii de la Atterbury, intra în negocieri cu cei de la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) pentru dezvoltarea zonei Romexpo. CCIR are din 2004 drept de folosință pentru o perioadă de 49 de ani a terenului de 46 de hectare unde se află centrul expozițional. Legea care urma să treacă terenul Romexpo în proprietatea CCIR a fost votată în septembrie, însă USR a atacat decizia la Curtea Constituțională, care a decis că totul este constituțional.
În tot acest timp, dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, a atras atenția prin comunicări în presă că tranferul aduce prejudicii statului și a sesizat Comisia Europeană. NEPI Rockcastle și-a anunțat și intenția de a cumpăra terenul la valoarea de piață, inclusiv de organizarea unei licitații internaționale, sau intrarea în parteneriat pentru dezvoltarea proiectului.
Întoarcerea legii în Parlament înseamnă un pas pe loc pentru dezvoltarea proiectului de aproape 3 miliarde propus de asocierea CCIR și Iulius, și rămâne de văzut dacă va mai prinde contur în forma prezentată.
Citeste si: Partenerul sud-african al IULIUS își retrage 50 de milioane de euro din proiectul imobiliar de la Romexpo
———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://www.economica.net/romexpo-trece-gratuit-in-proprietatea-camerei-de-comert-proiectul-a-fost-amendat-40-de-ani-termen-maxim-pentru-realizarea-proiectelor-de-dezvoltare-urbana_542739.html

Leave a comment

Locuinte noi in Bucuresti

Garsoniere noi Bucuresti

Garsoniere

Pret Garsoniera Bucuresti

De la 30.000€

Vrei cea mai economica varianta pentru noua ta casa?

Apartamente noi Bucuresti

Apartamente

Pret Apartament Bucuresti

De la 35.000€

Cauti o locuinta usor de intretiut in Bucuresti?

Ansambluri rezidentiale in Bucuresti

Atria Urban Resort
Atria Urban Resort

Atria Urban Resort

sos. Chitila, 242, Chitila, Ilfov

Aqua City
Aqua City

Aqua City

Intrarea Rocilor, nr. 12-16C6, Bucuresti - Sector 6

Amber Gardens
Amber Gardens

Amber Gardens

Strada 1 Decembrie, nr. 161, Tunari

Cosmopolis
Cosmopolis

Cosmopolis

sos. Centura, 50, stefanestii de Jos, Ilfov

Militari Residence
Militari Residence

Militari Residence

str. Rezervelor, 70, Rosu, Ilfov

Greenfield Residence
Greenfield Residence

Greenfield Residence

Drumul Padurea Neagra , nr. 2A, Bucuresti - Sector 1

21 Residence
21 Residence

21 Residence

bd. Iuliu Maniu, 15H, zona Militari, sector 6, Bucuresti

H Pipera Lake
H Pipera Lake

H Pipera Lake

Pipera, nr. 1, Bucuresti - Sector 2