Zăpada va rămâne pe străzile din Sectorul 1. Romprest a notificat autoritățile că nu va asigura deszăpezirea în iarna 2021-2022

Zăpada va rămâne pe străzile din Sectorul 1. Romprest a notificat autoritățile că nu va asigura deszăpezirea în iarna 2021-2022
Operatorul de salubritate din Sectorul 1 a informat autoritățile din București că nu va asigura servicii de deszăpezire în această iarnă în Sectorul 1. Compania Romprest Service a notificat, joi 11 noiembrie, Primăria Sectorului 1, dar și Prefectura Municipiului București și Primăria Generală, că retrage Programul de deszăpezire pentru iarna 2021-2022. Decizia are la bază facturile neplătite de anul trecut și nebugetarea pentru anul în curs. Pe de altă parte, Consiliul Local al Sectorului 1 are aprobat planul de deszăpezire încă din septembrie, pe care îl consideră atotcuprinzător pentru îndeplinirea obligațiilor de îndepărtare a zăpezii.

Înainte ca prima zăpadă să cadă, Romprest anunță Primăria Sectorului 1 că nu va realiza operațiunile de deszăpezire în acest an și retrage Programul pentru iarna 2021-2022. Compania de salubritate acuză instituția condusă de Clotilde Armand că nu a achitat serviciile prestate iarna trecută și nu a alocat bani pentru anul în curs. În lipsa finanțării, Romprest va acționa doar cu lucrători pe străzi și va îndepărta manual zăpada. ”Niciun utilaj nu va fi alocat activității de deszăpezire”, precizează compania.
„În ceea ce priveste activitatea de deszăpezire, avand in vedere circumstanțele actuale în care această activitate nu este bugetată în anul 2021, iar prestațiile pentru această activitate în perioada ianuarie-martie 2021 nu au fost plătite, prin prezenta notificare retragem Programul de deszăpezire pentru iarna 2021-2022 întocmit anterior.”, precizează Romprest în notificarea trimisă autorităților locale din București.
Operatorul va asigura exclusiv activitatea manuală de curățare a zăpezii și gheții, care va fi prestată în baza unui program ”drastic diminuat”, având în vedere ”lipsa totală a finanțării”.
„Pe perioada în care această activitate nu are alocată nicio sumă în bugetul anului 2021, Operatorul va asigura exclusiv activitatea manuală de curățare a zăpezii și gheții, care va fi prestată în baza unui program drastic diminuat, având în vedere lipsa totală a finanțării. Acest program va cuprinde exclusiv aperațiunea manuală de curățare a zăpezii și gheții în stații de transport în comun, refugii, trotuare școli (în limita a 200 mp) și treceri de pietoni, operațiune care va asigura derularea activității stradale diminuată la data ninsorii/intemperiilor.
Astfel, niciun utilaj nu va fi alocat activității de deszăpezire, Romprest aflându-se în imposibilitatea de a angaja orice alte cheltuieli în condițiile în care nu există premisa încasării lor, inclusiv de a asigura stocul minimal de material degivrant.”, se arată în notificarea semnată de Romprest.
Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat în septembrie Planul de deszăpezire
Programul de deszăpezire pentru sezonul rece 2021-2022 a fost aprobat de către Consiliul Local al Sectorului 1 printr-o hotărâre din 23.09.2021 în care se regăsește modalitatea prin care se efectuează activitatea de deszăpezire. Potrivit deciziei Consiliului Local, activitatea de deszăpezire este derulată de Romprest în baza contractului din 20.06.2008, încheiat cu Primăria Sectorului 1.
În ciuda notificării Romprest, primarul Clotilde Armand a dat asigurări, luni, că Sectorul 1 va fi deszăpezit, iar actualul protocol va fi completat până la data de 19.11.2021 cu un act adițional pentru serviciile de deszăpezire aferente iernii 2021-2022.
„Doresc să asigur locuitorii sectorului 1 că în această iarnă serviciul de deszăpezire se va desfășura în regim de continuitate, fără întrerupere și la prețul corect. Vom reglementa toate aceste aspecte printr-un act adițional la prezentul protocol, prevederi care vor avea în vedere interesul comunității Sectorului 1 de avea străzi și trotuare deszăpezite în cel mai scurt timp de la începerea ninsorii și bineînțeles grija și respectul față de banul public”, a precizat primarul Sectorului 1.
Rezilierea contractului cu Romprest
În vara acestui an, primarul Clotilde Armand a refuzat să mai plătească o serie de facturi pentru anul trecut, în valoare de peste 14 milioane de euro, pe motiv că tarifele practicate de companie sunt de 4-5 ori mai mari decât în alte orașe și a acuzat compania că a facturat lucrări neexecutate în realitate.
Primarul Clotilde Armand le-a prezentat consilierilor o comparație între tarifele practicate în București de Romprest pentru servicii de salubritate și cele ale operatorului local din Oradea.
Consiliul Local Sector 1 a mandatat-o,  în iulie, pe Clotilde Armand să ceară în justiție rezilierea contractului cu compania Romprest, însă primarul Sectorului 1 trebuie să respecte contractul cu Romprest până când instanța se va pronunța definitiv, condiție impusă, prin vot, la cererea consilierilor PNL.
Mai mult, orice prejudiciu care ar putea să apară din cauza nerespectării contractului „cade exclusiv în sarcina Primarului Sectorului 1 al Municipiului București și a Aparatului de specialitate al Primarului”, mai prevede hotărârea adoptată.
Între primarul Sectorului 1 Clotilde Armand și compania Romprest – care deține monopolul pe salubritatea din sector din 2008, pentru 25 de ani – există un conflict privind valoarea contractului.

———————————————
Conținut preluat din feed-ul autorului. Citește tot articolul aici: https://b365.ro/zapada-va-ramane-pe-strazile-din-sectorul-1-romprest-a-notificat-autoritatile-ca-nu-va-asigura-deszapezirea-in-iarna-2021-2022-440699/

Leave a comment

Locuinte noi in Bucuresti

Garsoniere noi Bucuresti

Garsoniere

Pret Garsoniera Bucuresti

De la 30.000€

Vrei cea mai economica varianta pentru noua ta casa?

Apartamente noi Bucuresti

Apartamente

Pret Apartament Bucuresti

De la 35.000€

Cauti o locuinta usor de intretiut in Bucuresti?

Ansambluri rezidentiale in Bucuresti

Atria Urban Resort
Atria Urban Resort

Atria Urban Resort

sos. Chitila, 242, Chitila, Ilfov

Aqua City
Aqua City

Aqua City

Intrarea Rocilor, nr. 12-16C6, Bucuresti - Sector 6

Amber Gardens
Amber Gardens

Amber Gardens

Strada 1 Decembrie, nr. 161, Tunari

Cosmopolis
Cosmopolis

Cosmopolis

sos. Centura, 50, stefanestii de Jos, Ilfov

Militari Residence
Militari Residence

Militari Residence

str. Rezervelor, 70, Rosu, Ilfov

Greenfield Residence
Greenfield Residence

Greenfield Residence

Drumul Padurea Neagra , nr. 2A, Bucuresti - Sector 1

21 Residence
21 Residence

21 Residence

bd. Iuliu Maniu, 15H, zona Militari, sector 6, Bucuresti

H Pipera Lake
H Pipera Lake

H Pipera Lake

Pipera, nr. 1, Bucuresti - Sector 2